Nenechte si ujít ty nejlepší akce a nabídky! Doprava zdarma, akce a slevy na produkty, novinky a mnoho dalších.

Zdravější slazení? Poznejte erythritol, xylitol a další sladidla

Magazín
Zdravější slazení? Poznejte erythritol, xylitol a další sladidla

Na sladkou chuť jsme všichni naučení a jako spotřebitelé na ni slyšíme. K dodání sladké chuti se používají sladidla. Někdo se jídlům s doplněnými sladidly vyhýbá obloukem. Existují i přijatelnější alternativy. Zjistili jsme o nich více.

Sladidla - co to je

O bílém (rafinovaném) cukru se dokonce hovoří jako o jedu. Zvyšuje krevní tlak, podílí se na tvorbě zubního kazu, podporuje vznik cukrovky 2. typu, zhoršuje pleť. Názor odborníků se shoduje na tom, že je vhodné tento cukr omezit a nahradit jinými alternativami, sladidly. 

Sladidla jsou látky, které se používají k nahrazení cukru v potravinách a nápojích. Jejich hlavním úkolem je dodat sladkou chuť bez zvyšování hladiny cukru v krvi. Existují různé typy sladidel. Patří mezi ně umělá sladidla, cukerné alkoholy a přírodní sladidla. 

Ideální náhradou by mohly být přírodní sladidla. Mezi ně řadíme např. erythritol a xylitol. Vzhledem k přírodnímu původu je u nich větší šance, že je tělo zvládne bez problému zpracovat oproti sladidlům umělým.

Poznejte erythritol xylitol a další sladidla_1 

Erythritol

Erythritol je přírodní sladidlo, které patří do skupiny cukerných alkoholů. V přírodě se vyskytuje například v houbách, ovoci nebo sýru, dále také zcela přirozeně ve fermentovaných potravinách.

Erythritol je téměř bez kalorií. Nezvyšuje hladinu cukru v krvi a je vhodný i pro diabetiky. Nezpůsobuje ani zubní kaz. Další výhodou erythritolu je, že ho tělo snadno a rychle vstřebává už v tenkém střevě. Ve srovnání s jinými cukernými alkoholy má méně pravděpodobné vedlejší účinky jako je nadýmání nebo průjem.

Na obalech výrobků ho najdete také pod označením E968.

Před zařazením do vaší kuchyně si ještě uvědomte jeho možné vedlejší účinky:

  • Oproti cukru má menší sladivost. Obvykle dosahuje 70 % sladivosti sacharózy, tedy běžného stolního cukru. Při pečení ho musíte dát o něco málo více než klasického cukru, abyste dosáhli stejné výsledné sladkosti.
  • Hůř se rozpouští a snáze krystalizuje.
  • Pocitově má chladivý efekt. Toho se využívá při výrobě cukrovinek, zmrzlin a žvýkaček, kde zvýrazňuje chuť.

Poznejte erythritol xylitol a další sladidla_3 

Xylitol

Xylitol je další alkoholický cukr, který vzniká fermentací glukózy. Někdy se mu také říká březový cukr. Vznika extrakcí z břízy nebo jiného ovoce či zeleniny. 

Co do sladkosti je velmi podobný běžnému cukru. Při stejné dávce klasického cukru přijmete při slazení xylitolem menší množství kalorií. Obsahuje jen o 40 % méně kalorií než bílý cukr. Pro přeměnu v těle nevyžaduje inzulín a je vhodný i pro diabetiky. Má nízký glykemický index. Při konzumaci většího množství může ale způsobit zažívací potíže. 

Na obalech výrobků ho najdete také pod označením E967.

Xylitol je zároveň prebiotikum a dokonce pomáhá předcházet zubnímu kazu. Brání růstu bakterií, které způsobují zubní kaz. To je důvod, proč se xylitol často používá ve žvýkačkách bez cukru a pastách na zuby. Dejte si pozor na domácí mazlíčky. Pro psy je xylitol toxický. 

Další sladidla

Sladidel existuje mnoho. Z přírodních sladidel jsou známé ještě:

  • Stevia. Jde o rostlinu Stevia rebaudiana. Má nulový obsah kalorií a je 200-300krát sladší než cukr. Má nízký glykemický index.
  • Nejznámější přírodní sladidlo je med.
  • Kokosový a třtinový cukr.
  • Exotické sirupy (např. datlový, rýžový, agávový nebo kokosový sirup).

Další skupinu sladidel tvoří látky, které jsou uměle vyrobené chemickými procesy. Jejich sladivost je výrazně větší než u přírodních sladidel, jsou stabilnější a obsahují menší množství kalorií. Využívají se pro zlepšení chuti a zvýšení trvanlivosti potravinářských produktů. U umělých sladidel je nutné hlídat povolené množství přijatých denně, aby neměly potenciální negativní vliv na zdraví 

Mezi známá umělá sladidla patří:

  • Aspartam. Je 200krát sladší než cukr a obvykle se používá v nápojích a jídlech "bez cukru".
  • Sukralosa. Umělé sladidlo, které je 600krát sladší než cukr. Je vyrobena z cukru a je často používána v nápojích a potravinách "bez cukru". 
  • Sacharin. Jedno z nejstarších umělých sladidel, které je 300-400krát sladší než cukr. Tělo jej neumí zpracovat, proto je bez užitku vyloučeno.
  • Acesulfam-K. Umělé sladidlo, které je 200krát sladší než cukr. Je obvykle používán v kombinaci s jinými sladidly, aby se zvýšila sladkost.

Erythritol i xylitol jsou zajímavé alternativy pro ty, kteří hledají náhradu cukru. Jsou vhodné pro diabetiky a s jejich konzumací přijmete výrazně méně kalorií. Součástí zdravého jídelníčku je ale různorodá strava. Proto není vhodné konzumovat místo sacharidů výhradně tato přírodní sladidla.

Může se Vám hodit


Další články

Hlavní jídla
Kuřecí čína s Usui rýží

Kuřecí čína s Usui rýží

Číst článek
Snídaně
Cuketové cupcakes

Cuketové cupcakes

Číst článek
Hlavní jídla
Maďarský guláš s Usui těstovinami

Maďarský guláš s Usui těstovinami

Číst článek