Nenechte si ujít ty nejlepší akce a nabídky! Doprava zdarma, akce a slevy na produkty, novinky a mnoho dalších.

Mexická kuchyně: Extravagance chutí a barev

Magazín
Mexická kuchyně: Extravagance chutí a barev

Mexická kuchyně je stejně rozmanitá a vzrušující jako krajina a kultura, kterou reprezentuje. Jídla jsou barevná a plná různých chutí, které se stále mění a rozvíjejí. Co dělá mexickou kuchyni tak jedinečnou?

Charakteristika mexické kuchyně

Mexická kuchyně je velmi bohatá a pestrá. Čerpá ze svých domorodých tradic a částečně z evropských prvků. Mísí v ní mayské, aztécké a španělské prvky. Je natolik unikátní, že si vysloužila zápis na seznamu nehmotných památek UNESCO.

Co je typické pro mexickou kuchyni? Je známá pro svou silnou, výraznou a často pálivou chuť. Vždy ale rozhodně rozmanitou.

Typické ingredience této kuchyně jsou:

Mezi běžná ochucovadla každé domácnosti pak patří:

  • koriandr,
  • česnek,
  • kmín,
  • limetky,
  • rajčata,
  • avokádo.

Základem mnoha jídel mexické kuchyně jsou kukuřičné tortilly.Tortilla je placka, která prakticky nahrazuje chléb. Jde o tenkou placku, které se opéká nasucho. Používá se v řadě pokrmů jako je tacos, enchiladas nebo burritos. Dalším důležitým prvkem je rýže.

mexiko jídlo_02 

Typická mexická jídla

S mexickou kuchyní se setkáte napříč všemi kontinenty. Pokud si objednáte některé z těchto jídel, můžete si být jistí, že svůj původ má v Mexiku:

1.) Tacos. Tacos je tortilla plněná různými druhy masa, zeleniny, fazolí či sýra. Nejznámější jsou tacos al pastor, kde je hlavní ingrediencí marinované vepřové maso.

2.) Enchiladas. Enchiladas jsou tortilly plněné masem, sýrem nebo fazolemi. K tomu jsou zalité pikantní omáčkou.

3.) Guacamole. Na stůl se k většině pokrmů servíruje omáčka či dip z avokáda, quacamole. Doplněná bývá také čerstvým chilli, cibulí, rajčaty a citronem.

4.) Quesadillas. Quesadillas je tortilla plněná sýrem a dalšími ingrediencemi. Bývá smažená nebo grilovaná.

5.) Tamales. Směs masa a těsta zabalená v kukuřičném listu a vařená na páře nebo kuřecím vývaru.

6.) Pozole. Tradiční polévka případně guláš z hominy (kukuřičných klasů), masa a s různou zeleninou nese název pozole.

7.) Churros. Sladké těsto smažené a posypané cukrem nese název churros. Podobá se našim koblihám.

Co se pije v Mexiku?

Mexiko je známé svými tradičními nápoji, které jsou stejně chutné a rozmanité jako jeho kuchyně. K nejznámějším patří tequila, mezcal a pivo.

Kromě těchto alkoholických nápojů je v Mexiku velmi populární také několik nealkoholických nápojů jako horchata (sladký nápoj z rýže a skořice), agua fresca (osvěžující nápoj z ovoce, cukru a vody) nebo atole (teplý nápoj z kukuřičné mouky, vanilky a skořice).

Chilli con carne - rychlá večeře

Připravte si rychlou večeři po vzoru mexické kuchyně. Chilli con carne je k tomu přímo stavěné.

  • Osmahněte v pánvi nadrobno nakrájenou cibuli. Přidejte k ní 500 gramů mletého hovězího masa a také ho chvíli restujte.
  • Smažené maso zalijeme rajčatovým protlakem a osolíme.
  • Dochuťte směs třemi stroužky prolisovaného česneku, římským kmínem a chilli. Dávkujte spíše podle vlastní chuti. 
  • Doplňte ještě plátky nakrájených rajčat, zalijte vývarem a dalších 20 minut vařte. 
  • Na závěr přilejte plechovku fazolí, dochuťte cukrem a osolte. 

Většina pokrmů mexické kuchyně podléhá místním zvyklostem a regionálním tradicím. A tak taco, které budete jíst v různých částech Mexika, bude prostě různé. Mexičané se shodnou ve většině případů na tom, že placka by měla být kukuřičná. Říká se, že dobrou restauraci v Mexiku poznáte podle fronty před jejím vchodem.

Může se Vám hodit


Další články

Snídaně
Semínková kokosová kaše

Semínková kokosová kaše

Číst článek
Polévky
Brokolicová polévka s krutóny

Brokolicová polévka s krutóny

Číst článek
Polévky
Dýňová polévka

Dýňová polévka

Číst článek