GARANCE DODÁNÍ DO VÁNOC PRO OBJEDNÁVKY PŘIJATÉ DO 17.12.2024

Nenechte si ujít ty nejlepší akce a nabídky! Doprava zdarma, akce a slevy na produkty, novinky a mnoho dalších.

Amarant: Superpotravina, která obohatí vaši kuchyni

Magazín
Amarant: Superpotravina, která obohatí vaši kuchyni

Jak je možné, že jsou tak miniaturní semínka superpotravinou? I přes malý rozměr jde o vydatný mix bílkovin, vlákniny, železa a vápníku. Prostě vše v jednom a ještě navíc v bezlepkovém provedení. Pojďte se podívat na amarant blíže. Zjistíte, proč ho zařadit do svého jídelníčku.

Co je to amarant?

Amarant je základem stravy mnoha kultur po celém světě a je jednou z nejstarších pěstovaných plodin na světě. Tato unikátní superpotravina byla základní složkou stravy starých Aztéků a Inků, kteří ho považovali za posvátný.

Amarant je druh rostliny, který patří do rodiny Amaranthaceae. Setkáte se také s označením laskavec. Existuje více než 60 druhů amarantu. Amarant vypadá prakticky jako tráva a často  dosahuje až 2 metrů na výšku. Pro své pestré a nápadné květy slouží v zahradách jako okrasná rostlina.

Amarant je na základě svého využití a charakteristiky považován za obilovinu. Proteinů však obsahuje ještě více než většina obilovin. V potravinářství se využívá především jeho semeno. Podobné výživové hodnoty mají ale také listy amarantu.

Kromě proteinů je amarant bohatý i na vitamíny a minerály. Odborníci si ho velice cení pro obsah lysinu, vzácné esenciální aminokyseliny, která je v mnoha obilovinách nedostatečná. Tím výčet pozitiv ještě nekončí. Je bohatý na esenciální aminokyseliny, vitamíny a minerály, včetně vitamínu E, železa, hořčíku, fosforu a draslíku. Je také bohatý i na vlákninu, která podporuje trávení.

Jak chutná Amarant?

Amarant má jemnou oříškovou a přitom lehce nasládlou chuť. Často se chuťově přirovnává ke quinoe nebo pohance.

Chuť amarantu se také může měnit v závislosti na způsobu přípravy. Amarantové vločky a mouka mohou mít chuť intenzivnější než celá zrna, a to zejména pokud jsou před použitím praženy. Vařený amarant má krémovou texturu a mírně nasládlou chuť. Pražený amarant je mnohem křupavější a má výraznější oříškovou chuť.

Amarant se perfektně hodí do salátů, polévek, pečiva, nebo jako příloha k masu či rybě.

Jak se chová amarant v kuchyni?

Amarantové semínko má na svém povrchu tuhou slupku, která plně nezměkne ani vařením. Vždy bude trochu křupat. Uvnitř je ale amarant po 30 minutách vaření měkký

Při vaření se z amarantu uvolňuje škrob. Toho se dá využít při zahušťování. Pokud si chcete amarant dopřát místo přílohy jako je rýže, bude potřeba hodně vody. Při klasickém poměru 1:2 získáte lepivou kaši. U amarantu jako nadýchané přílohy si zvolte k jednomu dílu amarantu 6 dílů vody. Na přijatelnou kaši volte poměr 1:3. 

Čím vás osloví amarantová mouka?

Amarantová mouka je vyrobena z mletých semínek amarantu a má krásnou zlatavou barvu. Používá se jako alternativa k běžné pšeničné mouce. Je přirozeně bezlepková. Hodí se na přípravu bezlepkových produktů jako jsou chleby, muffiny, palačinky, sušenky a další amarantové pečivo.

Tato mouka je univerzální a může být použita k přípravě široké škály pokrmů. Amarantovou mouku můžete také použít jako zahušťovadlo pro omáčky a polévky.

Znáte amarantové vločky?

Amarantové vločky se vyrábí ze semínek amarantu. Semínka se ošetří horkem a válcují do tenkých vloček. Mají stejnou nutriční hodnotu jako celá semena, ale jsou lépe stravitelné a rychleji se vaří.

Amarantové vločky se často používají v kuchyni stejně jako ovesné vločky. Lze je přidat do müsli, jogurtu, smoothie, polévek nebo se z nich dá připravit kaše. Díky vysokému obsahu proteinů a vlákniny jsou amarantové vločky oblíbenou součástí zdravé snídaně.

Ať už se rozhodnete pro semena, mouku nebo vločky, amarant je skvělým způsobem, jak zvýšit nutriční hodnotu vaší stravy. Je výživný, chutný a univerzální. Ideální volba pro každou kuchyni.

Může se Vám hodit


Další články

Saláty
Salát Coleslaw

Salát Coleslaw

Číst článek
Hlavní jídla
Hrachová kaše

Hrachová kaše

Číst článek
Magazín
Ořechy nad zlato

Ořechy nad zlato

Číst článek