Nenechte si ujít ty nejlepší akce a nabídky! Doprava zdarma, akce a slevy na produkty, novinky a mnoho dalších.

Lyofilizované ovoce: Vitamíny v každém gramu

Magazín
Lyofilizované ovoce: Vitamíny v každém gramu

Lyofilizované ovoce zní jako jazykolam. Pro mnohé také skutečně je. Místo toho si ale stačí zapamatovat a říct „sušené mrazem“. Proč byste měli vyzkoušet lyofilizované ovoce?

Když se řekne ovoce, většině lidí si vybaví obvyklé plody, které kupujeme v supermarketech. Lyofilizované ovoce je v poslední době stále populárnější alternativou k čerstvému nebo sušenému ovoci. Přitom tímto procesem není nijak ošizené o vitamíny a chuť, ani nezískává další látky pro zkvalitnění chuti a trvanlivosti.

Co je lyofilizované ovoce?

Lyofilizace je proces, při kterém se ovoce za velmi nízkých teplot zmrazí. Sušení probíhá při teplotě mínus 50-100 °C. Poté se teplota postupně zvyšuje a zároveň snižuje tlak, přičemž se z něj pod vakuem odpaří voda. Jde o sušení, které ponechá ovoce vzhledově téměř stejné jako by bylo čerstvé.

Lyofilizované ovoce je mnohem lehčí než čerstvé a má delší trvanlivost. K tomu je pěkně křupavé a přitom vydrží ve stejné kvalitě klidně několik let. Pokud ho zalijete vodou, můžete ho znovu rehydratovat do původní podoby.
Ovlivňuje lyofilizace množství vitamínů v ovoci?

Sušení mrazem zachovává: 

  • strukturu, 
  • barvu, 
  • vůni, 
  • chuť,
  • vitamíny, 
  • minerály,
  • nutriční hodnoty.

Můžete si vybrat z různých druhů ovoce. Běžné jsou jahody, maliny, ananas, borůvky, černý rybíz nebo banány. Výsledná hmotnost různých druhů ovoce se po vysušení výrazně liší. U jahod obvykle vychází z přepočtu 1 kilogram čerstvých na 100 gramů sušených. S lyofilizací se potkáte ale např. i u sýrů.

Černý rybíz patří k ovoci s nejvyšším obsahem vitamínu C a platí to i po sušení mrazem. Jablečné křížaly jsou stále tak sladké a bohaté na vitamíny jako čerstvě utržené, přitom jejich váhu v batohu ani nepoznáte. Plátky banánu vám dodají vlákninu a na delší dobu vás zasytí aniž byste na výletě tahali z batohu rozmačkaný kus slupky.

Jak můžete použít lyofilizované ovoce?

Toto ovoce je určené k přímé konzumaci a je chutné i bez přidaného cukru. Vyhledávají ho také zastánci RAW stravy, protože ovoce neprošlo tepelnou úpravou.

Mlsat ho můžete samozřejmě i v jeho základní podobě. Využijte je jako ozdobu na dort či na zákusky. Běžně se přidává do müsli či ovesných kaší. Milovníci sladkého by měli vyzkoušet  lyofilizované ovoce v čokoládě. To je kombinace, která dokáže nadchnout i ty nejnáročnější gurmány. Přináší nejen osvěžující chuť ovoce, ale také krémovou čokoládu. Pořiďte ho jako dárek. Obdarovaného rozhodně potěší.

Další zajímavou formou lyofilizovaného ovoce je jeho prášková podoba. Ovoce se nejprve lyofilizuje a poté se rozemele na jemný prášek. Prášek z lyofilizovaného ovoce můžete použít jako přísadu do smoothies, jogurtů, ovesné kaše nebo dokonce jako příchuť do pečiva. Jde však o více než jen příchuť. Tímto způsobem můžete snadno zvýšit svůj příjem ovoce a získat z něj všechny prospěšné látky.

Může se zdát, že je lyofilizované ovoce luxus, který si můžete dovolit jen zřídka. Díky rostoucí popularitě a dostupnosti této technologie je lyofilizované ovoce stále cenově dostupnější. Navíc, když vezmeme v úvahu jeho dlouhou trvanlivost a vysokou kvalitu, jde o dobrého parťáka pro naše zdraví. Uvítáte ho i na výletech. Ovoce je skladné, zabírá méně místa a je lehké. Levně pořídíte lyofilizované ovoce i u nás na e-shopu.


Další články

Magazín
Jídla na výlety všeho druhu: hlavně zdravě

Jídla na výlety všeho druhu: hlavně zdravě

Číst článek
Hlavní jídla
Boloňské špagety s Usui těstovinami

Boloňské špagety s Usui těstovinami

Číst článek
Hlavní jídla
Proteinová mini pizza

Proteinová mini pizza

Číst článek