Právě běží: Sleva 25 % na konjakové těstoviny Usui. Zdravá alternativa těstovin a rýže! 

1. Máj: Pro vyjímečné chvíle s chutnými a křupavými dobrotami ve slevě až -20 %. 

Nenechte si ujít ty nejlepší akce a nabídky! Doprava zdarma, akce a slevy na produkty, novinky a mnoho dalších.

Luštěniny - proč byste si k nim měli najít cestu?

Magazín
Luštěniny - proč byste si k nim měli najít cestu?

Když se řeknou fazole nebo čočka, představí si někteří z nás školní obědy. Často v tom negativním smyslu. Luštěniny jsou součástí spotřebního koše jídelny v mateřských, základních a středních školách. Luštěniny jsou důležité pro jídelníček i v dospělém věku. Proč bychom na ně neměli ve stravě zapomínat? 

Luštěniny se také nazývají luskoviny. Zcela zjednodušeně se dá říct, že jde o suchá, čištěná a tříděná zrna luskovin. Přesnou definici luštěnin zahrnuje vyhláška Ministerstva zemědělství č. 329/1997 Sb. v § 5. Mezi nejběžnější luštěniny patří fazole, hrách, cizrna, čočka a další. Většina z nich je přitom z čeledi bobovitých. 

Jak dělíme luštěniny?

Luštěniny jsou vynikajícím zdrojem živin. Kromě toho se řadí mezi cenově dostupné potraviny. Dělí se na skupiny a podskupiny.  

Luštěniny se podle vyhlášky dělí na následující skupiny: 

  • hrách žlutý
  • hrách zelený
  • čočka velkozrnná
  • čočka drobnozrnná
  • fazole bílé
  • fazole barevné
  • cizrna
  • bob
  • sója

K tomu známe ještě následující podskupiny: 

  • předvařené
  • loupané celé
  • loupané půlené

Nejpoužívanější luštěniny u nás

Mezi nejpoužívanější luštěniny patří čočka, fazole, hrách a cizrna. 

Čočka

Nejoblíbenější luštěnina u nás je čočka. Původem je z Přední Asie. V mnoha částech světa je důležitou složkou potravy pro vysoký obsah bílkovin. Největšími producenty jsou v současné době Kanada a Indie. Z Evropy je na prvním místě Turecko. Existují různé typy čočky v různých barvách. Obsahuje thiamin, fosfor a zinek. Zelená a hnědá obsahuje hodně selenu, železa i manganu. 

Čočka se hodí jako příloha ke kuřecímu i vepřovému masu a dobře se kombinuje s rýží. V Indii se podává se zeleninou a kořením a má zde bohatou tradici jako vegetariánský pokrm. 

Tip! Vyzkoušejte DailyMix polévku s nudličkami z červené čočky. Polévka má vysoký obsah bílkovin i vlákniny. 

Fazole

Nejoblíbenější fazole u nás jsou velké bílé, červené nebo černé. Jde o fazole ledvinového tvaru a jejich chuť je masová. Nejde však o původní luštěninu, pochází ze Spojených států amerických. Fazole jsou vhodné do polévek, salátů i na zapékání. 

Tip! Vyzkoušejte DailyMix Chilli Sin Carne. Pokrm s minimem tuků i sacharidů. 

Hrách

Nezralý hrách nepatří mezi luštěniny. Jde o zeleninu. Má totiž odlišné nutriční hodnoty oproti hrachu sušenému. U nás potkáte hrách cukrový, který se konzumuje přímo jako lusková zelenina, může se zmrazit, nebo sterilizovat. 

U nás se pěstuje hrách setý. Jeho semena se suší a patří mezi luskoviny.  

Tip! Polévka s vysokým obsahem bílkovin a vlákniny je DailyMix proteinová polévka s hráškem

Cizrna

Neměli bychom zapomínat ani na cizrnu. U nás nepatří mezi ty nejoblíbenější luštěniny, ale celosvětově je třetí nejpěstovanější luskovina. Jde o významný zdroj minerálů. Obsahuje draslík, vitamín B i železo. Používá se podobně jako hrách. Někdy se můžete potkat také s názvem římský hrách. Cizrna pochází z Indie a připravuje se z ní např. falafel. U nás je nejčastější pokrm z cizrny pomazánka jménem hummus. Její chuť je jemně oříšková. 

Tip! Pro první kontakt s cizrnou si můžete vybrat DailyMix jídlo s omáčkou na indický způsob Tarka Dal.  

Co obsahují luštěniny

Luštěniny obsahují velké množství bílkovin a jsou proto vyhledávanou alternativou masa. Bílkoviny jsou důležité pro růst a obnovu tkáně. Ačkoliv obsahují bílkoviny, chybí jim často aminokyseliny. I přes vysoký obsah bílkovin je proto vhodné kombinovat je s rostlinnou stravou. 

Luštěniny obsahují kromě bílkovin také vlákninu, sacharidy, tuky, vitamíny i minerály (např. železo, draslík, hořčík a celý komplex vitamínů B). Vlákninu v luštěninách najdete rozpustnou i nerozpustnou. Rozpustná je vhodná proti zácpě a doporučuje se i jako prevence rakoviny zažívacího traktu. Nerozpustná vláknina má pozitivní vliv na snižování hladiny cholesterolu. Pomáhá také snižovat riziko srdečních onemocnění a udržovat hladinu cukru v krvi. 

Rada! Luštěniny před vařením namáčejte. Potřebují kratší dobu na změknutí a snížíte tím hladinu nestravitelných cukrů (a tím také plynatost po jejich konzumaci). 

Výživové hodnoty

Luštěniny jsou nízkokalorické a kromě jiného mohou pomáhat při dietě pro udržení váhy. Luštěniny obsahují vlákninu a sacharidy s nízkým glykemickým indexem. Tyto složky mohou pomoci udržet pocit sytosti a při udržení váhy. Kromě toho se luštěniny dobře kombinují s mnoha různými jídly a jsou doplňují recepty.

 

 

Energetická hodnota (kcal)

Bílkoviny (g)

Sacharidy (g)

Tuky (g)

Hrách

370

23

60

1

Hrách vařený

114

8

20

0,4

Čočka

335

24

53

0,4

Čočka vařená

110

8

17

0,4

Fazole

340

22

60

2

Fazole vařené

119

8

21

0,8

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Luštěniny dokáží obohatit i váš jídelníček. Dejte jim šanci. Podívejte se na naše recepty a načerpejte inspiraci na nové kuchařské pokusy. S námi dopadnou na výbornou. 


Další články

Magazín
Jak zhubnout tuk? Vytrvejte, vyplatí se to.

Jak zhubnout tuk? Vytrvejte, vyplatí se to.

Číst článek
Magazín
13 kroků, jak si zvýšit sebevědomí

13 kroků, jak si zvýšit sebevědomí

Číst článek
Snídaně
Skořicový dortík v hrníčku

Skořicový dortík v hrníčku

Číst článek