Zdravé vánoční pečení a mlsání - nakupujte výhodně se SLEVAMI až 20 %.

Nenechte si ujít ty nejlepší akce a nabídky! Doprava zdarma, akce a slevy na produkty, novinky a mnoho dalších.

+420 530 333 274 Volejte Po-Pá (7:00 – 15:30)
kč
select
kč eur

Kaštanový dortík s mandlemi

Zdravé dezerty
Kaštanový dortík s mandlemi

Jedlé kaštany nepatří k nejpopulárnějším surovinám českých kuchařů a je to škoda. Mají delikátní a zcela nezaměnitelnou chuť, která dodá moučníkům nenapodobitelný francouzský šmrnc. Udělejte si tenhle kaštanový dortík (či koláček) a nebudete litovat.

Na korpus
  • 500 g jedlých kaštanů
  • mléko
  • 80 g másla
  • 6 vajec
  • 180 g cukru krupice
  • 100 g neloupaných mletých mandlí
Na formu
  • polohrubá mouka na vysypání
  • tuk na vymazání
K podávání
  • čokoládová poleva
  • ušlehaná šlehačka

Postup

Krok 1: Existuje víc způsobů, jak jedlé kaštany uvařit a oloupat, jedna možnost je tato: kaštanovou skořápku nařízněte na vypouklé straně do většího kříže, zalijte vařící vodou, vařte půl hodiny a ještě teplé oloupejte. (Pozor, pod tvrdou hnědou skořápkou je další, měkčí vrstva, tak odstraňte i ji). Oloupané kaštany pár minut povařte v přiměřeném množství mléka – získají jemnější chuť. Samozřejmě můžete koupit i kaštany již upravené, takže si lze tuto část práce ušetřit. Většinu kaštanů prolisujte (umelte, nasekejte najemno), pár si jich nechte na ozdobu. Troubu rozehřejte na 180 stupňů.

Krok 2: V míse utřete do pěny máslo, žloutky a cukr a přidejte prolisované kaštany. Do kaštanové hmoty vmíchejte nasekané mandle (můžete místo nich použít lískové oříšky).

Krok 3: Z bílků ušlehejte tuhý sníh a zlehka ho zamíchejte do kaštanové hmoty. Vzniklým těstem naplňte vymazanou a vysypanou malou dortovou formu. Vložte do trouby a zvolna pečte asi půl hodiny, potom zkontrolujte špejlí, zda nepotřebuje ještě chvilku dopéct. 

Krok 4: Vychladlý dort polijte čokoládovou polevou. Povrch politého dortu ozdobte celými či nahrubo nastrouhanými kaštany a celými mandlemi.

 

Tip: Nechcete se pouštět do polevy a čekat, až zaschne? Ozdobte dortík šlehačkou. Vychladlý korpus rozřízněte, vyplňte tuhou ušlehanou smetanou a potřete jí i vršek dortu. Posypte ho pak hrubě sekanými kaštany, neloupanými mandlemi nebo třeba čokoládovou rýží.

Máte rádi delikátní kaštanovou chuť, nebo si vás nezískala?

 

Zdroj: Prozeny.cz

https://www.zeny.cz/lifestyle/chia-seminka-jake-maji-opravdu-ucinky-na-zdravi-a-znate-nejlepsi-recepty-2883.html

Foto: NoirChocolate, Shutterstock.com


Další články

Aktuality
Ověřeno zákazníky

Ověřeno zákazníky

Číst článek
Zdravé snídaně Zdravé dezerty
Jablka v županu

Jablka v županu

Číst článek
Aktuality
Staňte se naším partnerem

Staňte se naším partnerem

Číst článek

Snažíme se minimalizovat produktový odpad

nákup bez odpadu

Surovinu navážíme
podle vašeho výběru

ekologický obal

Pečlivě zabalíme
do ekologického
sáčku

šetříme planetu Zemi

I vy šetříte
planetu Zemi

Zobrazit kategorii ZERO PLASTIC